Într-o piață de educație profesională în continuă creștere pe plan mondial, din păcate, în România multe organizații și companii consideră instruirea angajaților o cheltuiala opțională.
Uneori, așa cum este cazul în industria de securitate privată, nu există altă soluție decât formarea profesională obligatorie conform unor cerințe legislative.
De la această situație rezultă o serie de implicații atât pentru beneficiarul serviciilor de formare profesională cât și pentru furnizorul de formare. Desfășurarea unei activități profesionale în industria de securitate privată nu este posibilă fără calificările și/sau specializările reglementate sau cu “cerințe speciale” iar furnizorii de formare sunt supuși cerințelor de autorizare conform legii.
Nu intenționez să dezvolt subiectul acestor nevoi, scopul acestui articol fiind acela de a prezenta un ghid de selectare a furnizorului de formare profesională care este o decizie foarte importantă ce trebuie susținută de o cercetare atentă a pieței de formare profesională.
Identificarea nevoilor de formare
Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să identificați nevoile de formare pe care le aveți.
Această activitate ar putea fi dificilă pentru cei care nu înțeleg, cu adevărat, ce activități vor desfășura și va deveni extrem de confuză dacă vor primi informații contradictorii. Din păcate, acest lucru, uneori, se întâmplă. Unii furnizori de formare au tendința să-și atragă cursanți cu orice preț, chiar cu prețul unor informații incorecte sau parțial corecte.
În mod ideal, un furnizor de formare vă va oferi informațiile de care aveți nevoie chiar dacă asta nu-l avantajează în acel moment, el fiind în măsură să învețe din această situație și să ia măsuri pe viitor.
Simpla declarație pe care o face un furnizor de formare că este cel mai bun din piață n-ar trebui să fie un criteriu de selecția a acestuia.
Selecția
În cazul profesiilor reglementate va trebui să verificați dacă furnizorul de formare are autorizație pentru cursul pe care-l doriți.
Datorită informațiilor incomplete, neclare și adesea contradictorii oferite de autoritățile responsabile de formarea profesională a adulților în România prin mijloacele lor de informare, sfatul meu este să solicitați furnizorului de formare să vă arate autorizația pentru cursul respectiv.
Dacă alegeți un curs pentru a obține diverse certificări internaționale, solicitați furnizorului de formare să vă prezinte dreptul sau de a reprezenta furnizorul internațional de training și acreditările sale pentru viitorul proces de certificare.
Aspecte de luat în considerare
Cereți să vi se confirme competențele profesionale, cunoștințele și abilitățile pe care le veți obține în urma finalizării cursului.
Servicii de instruire on-line
În cazul în care furnizorul de formare sau de educație oferă programe de formare online, asigurați-vă că puneți următoarele întrebări:
- Care sunt cerințele tehnologice de care aveți nevoie?
- Ce computer și software vor fi necesare?
- Ce viteze de descărcare sunt necesare?
- Ce nivel de competentă informatică este necesar?
- Cum este structurat materialul de învățare și sub ce formă îl veți primi?
- Există suport de asistentă pentru probleme tehnice?
- Există suport din partea trainerului, când și cum este acesta disponibil?
- Cum va fi efectuată evaluarea?
- Cum vă asigurați că persoana care participă la activităti online este persoana inscrisă în curs?
- Există taxe suplimentare?
Citiți cu atentie formularul de inscrire la curs si contractul de formare
Cereți furnizorului de formare să vă explice dacă nu înțelegeți ceva din aceste documente și asigurați-vă că înțelegeți și sunteți de acord cu condițiile de anulare și/sau rambursare a taxei de curs.
Referințele si reputatia
Verificați performanțele și reputația furnizorului de formare, referințele și eventualele nemulțumiri ale participanților la cursurile sale. Pentru această activitate, internetul poate fi o sursă excepțională de informații.
Concluzii
Chiar dacă se spune că orice formă de învățare este bună și nu există alegeri greșite, eu cred că trebuie, totuși să fim un pic mai atenți la alegerea furnizorului de formare.
Există furnizori de formare care au un material de curs excepțional la care s-a lucrat mii de ore pentru a fi scos pe piață și există furnizori care cred că punerea pe slide-uri PowePoint a informațiilor pe care ei le cred adecvate scopului cursului este suficient pentru cursant.
Există furnizori care lucrează cu traineri profesioniști care au o experiență deosebită în educația adulților, sunt foarte buni facilitatori, știu să prezinte materialul cursului utilizând mai multe tehnici de predare și există furnizori care lucrează cu “cititori de slide-uri”.
Dacă intenționați să alegeți un furnizor de formare extern pentru compania sau organizația Dumneavoastră, luați în considerare conținutul oferit de acesta care trebuie să fie adaptat nevoilor Dumneavoastră de formare și insistați pe particularizarea programului de formare (studii de caz, jocuri de rol și alte activități relevante pentru compania/organizația Dumneavoastră).
Autor: Ion Iordache