De-a lungul timpului, am scris mai multe articole despre cursurile online, despre avantajele și dezavantajele lor și sunt convins că foarte mulți dintre voi știți mult mai multe despre acestea decât am scris eu pentru că există milioane de articole pe acest subiect. Fascinant subiect având în vedere faptul că anul trecut, cei care suntem implicați în activități de formare profesională am fost obligați să lucrăm mai mult online.
Pe unii situația aceasta i-a prins complet nepregătiți iar entuziasmul unei schimbări n-a fost de ajuns ca lucrurile să și funcționeze.
Furnizori de formare care n-au organizat niciodată un curs online au anunțat trecerea tuturor cursurilor lor în mediul “online” iar rezultatul, în multe situații, a fost catastrofal. Pe lângă faptul că habar n-aveau cum se concepe un curs online sau ce este și cum funcționează un sistem LMS (Learning Management System) au făcut o serie de greșeli. Amintesc doar câteva dintre ele:
- n-au făcut nici un efort să înțeleagă proprii lor cursanți și să construiască o relație puternică cu aceștia; ce interese au, care este nivelul lor de experiență sau ce stil de învățare li se potrivește;
- n-au definit clar nevoile și obiectivele de învățare; în multe situații cursanții au fost doar informați printr-o notă scurtă iar asta le-a provocat frustrări pentru că întregul curs nu a fost altceva decât o prezentare a instructorului cu pretenția de a le dezvolta cunoștiințele și abilitățile;
- n-au planificat suficient timp pentru scrierea conținutului cursului online iar uneori au preluat integral textul și grafica cursului “față în față” și predate exact în același stil pe ZOOM, de exemplu;
- au complicat totul, transformând cursurile lor “față în față” prin adăugarea a o mulțime de informații inutile;
- au utilizat unui sistem LMS doar pentru că era gratuit chiar dacă acesta nu era nici pe departe util activității de predare online pentru acel tip de curs;
- au efectuat evaluări neconcludente, chiar neserioase, în unele cazuri utilizând email-urile cursanților.
Ce vreau să spun cu aceste exemple este că pentru a crea un curs online este nevoie de mult timp și efort iar greșeala de a nu face aceste lucruri se plătește chiar cu prețul ieșirii din piața furnizorilor de formare profesională.
Voi prezenta o soluție pentru a evita acest lucru; etapele creării unui curs online utilizând metodologia ADDIE pe care, eu personal, o utilizez în activitatea mea profesională ca proiectant și dezvoltator de programe profesionale.
ADDIE este o metodă de proiectare a ISD (Instructional Systems Design) dezvoltată în 1975 pentru armata SUA de Centre for Educational Technology at Florida State University și utilizată în proiectarea și dezvoltarea programelor educaționale. Numele ADDIE este un acronim pentru cele cinci faze pe care le definește: Analyze, Design, Develop, Implement, and Evaluate.
Metoda ADDIE este, de fapt, un proces iterativ unde echipa de proiectare ia în considerare și acordă atenție fiecărei etape înainte de a trece la următoarea. Schematic, lucrurile arată cam așa:
Sergey Cujba, Head of Sales and Marketing la Raccoon Gang, recomandă ca prim pas în efectuarea activităților modelului ADDIE, stabilirea echipei de dezvoltare a cursului, rolurile și responsabilitățile fiecăruia.
Notă: În cadrul fiecărei etape, timpul estimat este preluat din articolul lui Sergey Cujba pe care îl găsiți la sursele bibliografice.
ANALIZA
În multe situații un obiectiv al cursului este prezentat destul de sec: “cursanții vor dobândi o înțelegere a proiectării unui sistem de securitate” dar există totuși o serie de soluții pentru a îmbunătății acest lucru și a formula obiective mai precise.
Concentrați-vă pe beneficiile anticipate de participare la curs ale cursanților. De exemplu, în situația prezentată mai sus puteți spune: “după finalizarea acestui curs vă veți putea licenția la poliție pentru operațiuni de proiectare a sistemelor de securitate la efracție”.
Concentrați-vă pe acțiune prin formularea unei declarații. De exemplu: “până la finalizarea acestui curs veți ști cum să elaborați specificațiile tehnico-operative ale unui sistem supraveghere video”.
PROIECTAREA
Etapa de proiectare trebuie să fie sistematică și specifică. Sistematic înseamnă o metodă logică, ordonată de identificare, dezvoltare și evaluare a unui set de strategii planificate menite să atingă obiectivele proiectului. Specific înseamnă că fiecare element al planului de proiectare a instrucțiunilor trebuie executat cu atenție la detalii.
Acum este foarte important să stabilim strategia de instruire în care va trebui să corelăm cunoștințele despre învățare și teoria proiectării cursurilor online cu informații acumulate din obiectivele de învățare, și analiza nevoilor cursanților. Practic, strategia de instruire precizează ce metode de instruire ar trebui utilizate într-un anumit curs online.
DEZVOLTAREA
In anul 1956, o echipă condusă de Benjamin Bloom a identificat 3 domenii care pot ajuta în formularea obiectivelor: cognitiv (aptitudini mentale, cunoștințe), afectiv (“creștere” emoțională, atitudini) și psihomotor (abilități manuale, fizice, abilități).
Ulterior, în 2001, aceste competențe au fost revizuite de Lorin Anderson și David Krathwohl sub forma a 5 niveluri de învățare, formulate sub forma unor verbe (spre deosebire de Bloom care le formulase ca substantive).
- Remembering (a ține minte) – a recunoaște, a lista, a descrie, a identifica, a numi, a localiza, a găsi.
- Understanding (a înțelege) – a interpreta, a sumariza, a parafraza, a clasifica, a compara, a explica, a exemplifica
- Applying (a aplica) – a implementa, a folosi, a executa
- Analysing (a analiza) – a compara, a organiza, a deconstrui, a atribui, a sublinia, a structura, a integra
- Evaluating (a evalua) – a verifica, a emite ipoteze, a critica, a experiementa, a judeca, a detecta, a testa, a monitoriza
- Creating (a crea) – a construi, a planifica, a produce, a inventa, a face.
(Corina Anghel – Learning and development professional)
IMPLEMENTAREA
Deoarece această etapă câștigă mult feedback atât din partea trainerilor, cât și a participanților, multe pot fi învățate și abordate și putem spune că dezvoltarea nu s-a terminat încă; suntem atenți la feedback-ul cursanților, astfel încât să putem îmbunătăți cursul.
Reamintesc că Learning Management System (LMS) este o platformă pentru instruire electronică care monitorizează în timp real procesul de învățare și asigură suport participanților (traineri, administratori, cursanți, etc.).
Amintesc câteva dintre cele mai cunoscute și mai eficiente LMS-uri: Moodle, Docebo, Adobe Captivate Prime, TalentLMS, Mindflash, Canvas, Blackboard, LearnUpon sau Thinkific.
Pentru că nu pot trece peste faima dobândită de ZOOM în 2020, trebuie să precizez că ZOOM este un instrument de comunicare, o aplicație ce permite realizarea de conferințe video, trimitere de mesaje și expediere de fișiere și nu este, în esența, sa un LMS. Recomandarea mea este să integrați LMS-ul pe care-l utilizați cu ZOOM care, de obicei, este o operațiune simplă.
EVALUAREA
CONCLUZIE:
Crearea unui curs pentru predare online poate fi o activitate dificilă dar secretul este să vă cunoșteți foarte bine cursanții, nevoile lor și mesajul de bază pe care doriți să-l transmiteți.
Pe lângă toate acestea, mai aveți nevoie de oamenii potriviți pentru rolurile corespunzătoare și de o cale eficientă de transmitere/recepționare a informațiilor către și dinspre cursanții voștrii.
Surse:
- “How to create an online course: a step by step guide” by Sergey Cujba, Head of Sales and Marketing, Raccoon Gang
- “What is ADDIE? Your Complete Guide to the ADDIE Model” by ELM Learning
- “ADDIE Model: Instructional Design” by Dr. Serhat Kurt
- “Despre obiective de învățare: taxonomia lui BLOOM” by Corina Anghel