Care este cea mai mare temere pe care ai avut-o atunci când ai pornit o afacere pe cont propriu sau pe care o ai înainte să începi o afacere pe cont propriu?
Pun această întrebare tuturor cursanților care participă la cursurile mele, ˝Consultant de securitate˝ sau ˝Evaluator de risc la securitatea fizică˝ pentru că mulți dintre ei au, sau urmează să-și deschidă, propria afacere după obținerea specializării.
Aproape toată lumea spune că teama de eșec este pe primul loc. Când îi provoc să explice de unde vine această temere, un alt răspuns vine aproape fără excepție: teama că nu vor avea clienți pentru că nu știu cum să-i atragă.
Dacă ai decis să începi o afacere pe cont propriu în consultanța de securitate trebuie să conștientizezi că vor fi schimbări importante în viața ta, că va trebui să iei singur decizii, că te vei lovi de probleme pe care nu le vei putea controla și chiar vei putea eșua în ceea ce ți-ai propus.
Crează-ți un plan de rezervă dar nu lăsa teama de eșec să te oprească. Asumă-ți riscuri pentru că tu vei analiza și evalua riscurile cu care se confruntă clienții tăi și vei propune soluții de rezolvare pentru efectele acestora.
Există o mulțime de modalități de a atrage clienți în activitatea de consultanță de securitate dar, din experiența mea personală, am selectat cinci care și-au dovedit eficiența.
- Prezența online.
- Recomandări de la oameni care vă cunosc.
- Parteneriate cu persoane care au nevoie de ajutor pentru a-și servi clienții.
- Studii de caz care să vă prezinte munca.
- Linkedin.
Ghid despre scrierea unei oferte de consultanță de securitate.
Ce trebuie să precizez este că pașii propuși de mine în scrierea unei oferte de consultanță de securitate nu sunt nici originali și nici unici așa că încurajez pe oricine să găsească alternativele care i se potrivesc și în care crede că ar putea avea succes în a încheia un contract de consultanță de securitate.
Eu cred că fiecare ofertă de consultanță de securitate ar trebui să aibă următoarele elemente:
- Coperta
- Declarația de principii
- Introducerea (rezumatul)
- Propunerea
- Propunerea de abordare a evaluării securității
- Rezultatul așteptat
- Livrabil: Raportul de consultanță
- Costuri, cheltuieli și condiții de plată
- Anexe
Dacă oferta voastră de consultanță trece prin fiecare dintre aceste elemente pe care, ideal ar trebui să le puteți detalia împreună cu potențialul client, aveți toate șansele să încheiați contractul.
Clienții au propriile lor motive, obiective și de ce nu, propriile ambiții. Uneori, toate acestea s-ar putea să nu se alinieze la ceea ce ai de oferit.
De exemplu, în multe situații, potențialul tău client este blocat pe un preț pe care n-ar vrea să-l depășească și asta ar putea fi de înțeles. Atâta are bugetul. De neînțeles este însă subevaluarea de către acesta a serviciilor de consultanță oferite. Sau poată există: caută un câștig doar pentru el. Experiența mă face să afirm că aceștia sunt cei mai dificili clienți pe care, eu personal, nu ași vrea să-i am.
Pentru mai multe informații despre atragerea clienților și realizarea unei oferte de consultanță de securitate vă invit să descărcați ebook-ul meu gratuit de AICI.